Reseptit

Italialainen tattirisotto

SIENET
kaksi kourallista tuoreita tatteja 125 g mozzarellaa
75g parmesaania
2 salottisipulia
kourallinen basilikaa
nokare voita
merisuolaa ja mustapippuria

RIISI
5 dl sieni- tai kasvislientä
1 sipuli
3 rkl oliiviöljyä
3 dl risottoriisiä
2 dl kuivaa ja hapokasta valkoviiniä
2 rkl vihreää mausteöljyä edellisestä reseptistä nokare voita

VIIMEISTELYYN
Parmesaanilastuja ja basilikan lehtiä.

1. Kuullota kuivaa riisiä ja sipulia nokareessa voita pienen hetken ajan. Riisi ei saa ruskistua.
2. Kiehauta kasvis- tai sieniliemi samaan aikaan kattilassa ja pidä se kuumana.
3. Lisää viini ja anna sen imeytyä riisiin.
4. Kaada 1/4 kuumasta liemestä riisien päälle pannulle. Sekoita.
5. Anna liemen haihtua ja lisää lientä sitä mukaa desi kerrallaan sekoittaen samalla.
6. Kuullota tatit paistinpannulla salottisipulien kanssa. Lisää joukkoon mozzarella, parmesaani- raaste ja basilika.
7. Kun riisi on kypsää, lisää tattijuustosekoitus riisin joukkoon.
8. Viimeistele parmesaanilastuilla, rouhitulla musta- pippurilla, basilikalla koristeltuna.


Sieni-kasvis gratiini

SIENET
1l orakas sieniä
2 salottisipulia
1 tl rakuunaa
2 rkl tomaattipyreetä nokare voita
nokare hunajaa merisuolaa ja pippuria

GRATIINI
4 kookasta keitettyä perunaa
1 kesäkurpitsa
4 dl kauramaitoa
200 g juustoraastetta
2 rkl vehnäjauhoja (jonka voi korvata mm: 1 rkl peruna- tai arrowjuurijauhoa) 2 rkl voita

VIIMEISTELYYN

Basilikaa, persiljaa ja siemeniä.
Puhdista sienet ja pilko ne pieniksi paloiksi.
Hienonna sipulit.
Sulata voi pannulla ja kuullota sieniä hetki. Lisää sipulit ja jatka kuullottamista kunnes sipulit pehmenevät, lisää hunaja, suola ja mustapippuri.

1. Mausta seos suolalla, pippurilla, rakuunalla ja tomaat- tipyreellä, hauduta hetki ja nosta pannu pois liedeltä. Ripottele joukkoon hienonnettua persiljaa.

2. Viipaloi keitetyt perunat ja kesäkurpitsa. Lado vuokaan kerroksittain sieniseosta sekä peruna- ja kesäkurpitsaviipaleita.
3. Kuumenna voi ja kuullota jauhot siinä. Lisää kaura- maito kattilaan ja anna saostua, lisää lopuksi juustoraaste. Sekoita seosta miedolla lämmöllä koko ajan kunnes juusto on sulanut. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa suolalla. 
4. Kaada kastike vuokaan ja paista 200 asteisessa uunissa n. 40 minuuttia.
5. Viimeistele yrteillä ja siemenillä.


Nummitatti-pinaattipaistos kikherneillä

KIKHERNEET

2 dl kikherneitä liotettuna yön yli 8dl sieni- tai kasvislientä merisuolaa ja pippuria.

SIENET
2 kourallista nummitatteja 2 rkl vihreää mausteöljyä 2 rkl oliiviöljyä
2 rkl tamarisoijaa
1 rkl riisiviinietikkaa

MAUSTEÖLJY
1dl oliiviöljyä
5 valkosipulinkynttä
20 timjaminoksaa veitsellä pilkottuna 1⁄2 laakerinlehti
250g pinaattia, pestynä ja kuivattuna

VIIMEISTELYYN
Korianteria karkeasti leikattuna, siemeniä.
1. Valuta ja huutele liotetut kikherneet ja hauduta ne liemen kanssa niin, että lientä jää hiukan pinaattien kypsennystä varten samassa kattilassa.
2. Kypsennä sienet oliiviöljyn ja vihreä  mausteöljyn kanssa pannulla noin 3-5 minuutissa.
3. Lisää lopuksi pannulle etikka ja tamari, anna kiehahtaa.
4. Seikoita sienet pinaatin ja kikherneiden kanssa padaksi.
5. Viimeiste annokset korianterilla ja tarjoile.